Sfaturi pentru gestionarea tulburărilor afective sezoniere.

✔ Profită cât mai mult de lumina naturală.

Lipsa expunerii la soare face parte din ceea ce cauzează SAD, așa că absorbția cât mai mult posibil poate reduce simptomele. Stați lângă o fereastră sau mergeți la plimbare în timpul zilei. Ai putea chiar să faci un sport de iarnă pentru a te scoate afară și a te menține în mișcare.

✔ Mănâncă sănătos.

Alimentele de confort nu trebuie să fie încărcate cu calorii suplimentare și mult zahăr și grăsimi. Fii creativ și caută rețete consistente, cu conținut scăzut de calorii, ușor de preparat. În loc să mănânci prăjituri și prăjituri, încearcă să faci un desert din fructe de sezon precum mere și pere.

✔ Petrece timp cu prietenii și familia ta.

Petrecerea timpului cu prietenii și familia este o modalitate excelentă de a vă ridica moralul și de a evita izolarea socială. Strângeți-vă cu copiii sau cu animalele de companie, vizitați-vă prietenii în timp ce beți o ceașcă fierbinte de ceai sau jucați jocuri de societate cu familia. Discutați cu cei dragi despre cum vă afectează sezonul. Fă-ți timp pentru a-i educa despre SAD, astfel încât să poată înțelege mai bine situația ta.

✔ Rămâi activ.

Nu sta închis în casa ta toată iarna. Ieși și bucură-te de comunitatea ta în acest sezon. Faceți-vă voluntar, alăturați-vă unui club local, mergeți la o plimbare sau mergeți la patinaj cu cei dragi pentru a începe. De asemenea, dacă știți că experimentați SAD an de an, fiți proactiv în planificarea unui program înainte de iarnă pentru a vă menține activ și implicat cu ceilalți. Cercetările arată că exercițiile și programarea activităților plăcute pot fi modalități eficiente de a reduce impactul SAD.

✔ Căutați ajutor profesional.

Dacă, continuați să vă luptați cu sentimentele de depresie, poate doriți să căutați ajutor de la un profesionist în sănătate mintală, cum ar fi un psiholog. Un psiholog vă poate ajuta să determinați dacă aveți o tulburare afectivă sezonieră și cum să o tratați cel mai bine. Cercetările arată că psihoterapia, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală, este un tratament eficient pentru SAD și poate avea mai multe beneficii pe termen lung decât terapia cu lumină – utilizarea zilnică a unei lămpi artificiale strălucitoare – sau medicamentele antidepresive.

Carmen Elena Mihalache
Psiholog expert, Supervizor

Dorești o programare?

Suntem aici să te ajutăm.